"intermersin"

Mersin'in Haber Sitesi

MERSİN’DE AHİLİK HAFTASI KISITLI KUTLANDI

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğince bu yıl 28. gerçekleştirilen Ahilik Kültürü Haftası etkinlikleri, Covid-19 salgını nedeniyle sosyal etkinlikleri iptal edilerek, kısıtlamalı olarak kutlandı.

Ticaret Bakanlığı koordinesinde Mersin Valiliği himayesinde gerçekleştirilen kutlamalar kapsamında Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer, beraberindeki heyetle birlikte Vali Ali İhsan Su’yu ziyaret etti. Dinçer burada günün anısına Vali Su’ya çiçek taktim etti.

Ahiliğin, Türk tarihinde önemli yeri olduğuna vurgu yapan Dinçer, “800 yıl Anadolu’ya gelen esnaf sanatkar kesiminin, özellikle zanaatkar kesimin ayakta kalmak adına, Anadolu’da tutunmak adına, birlik beraberliği sağladığı, güzel kurallarla kaliteyi öne çıkardığı, tüketici haklarını, iş ahlakını öne çıkardığı, meslekle ahlakın bütünleşmesiyle beraber ortaya çok güzel kaliteli ustaların çıkarıldığı bir kurum ahilik. O kadar güzel kökleşmiş ki, o dönemden cumhuriyet tarihine kadar izlerini sürdürmüştür” dedi.

Ahiliğin bugün ülkede bir çok kurumun yaptığı işleri, tek başına yapan bir kurum olduğunu söyleyen Dinçer, “Bugün SGK’nın sunduğu hizmeti orta sandığı kurarak, yardımlaşmaya dayanışmayı sağlayan, sigortaların, sendikaların görevini üstlenen, mesleki eğitim ve çıraklık eğitimlerini tek başına üstlenen, meslek kuruluşlarının görevini tek başına yerine getiren kurumdur ahilik. Bu anlamda bizim tarihimizde çok önemli yeri vardır. Bizlerde geçmişimizdeki bu güzel meziyetleri günümüzdeki esnafımıza duyurmak adına her yıl ahilik haftasını kutluyoruz. Bu sene ise Covid-19 salgını nedeniyle tüm sosyal etkinliklerimiz tertip komitesince iptal edildi. Bu bağlamda sadece protokol ziyaretlerini ve ödül törenini gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.