"intermersin"

Mersin'in Haber Sitesi

AKKUYU NÜKLEER A.Ş., AKKUYU NGS’NİN 4’ÜNCÜ GÜÇ ÜNİTESİ İÇİN İNŞAAT LİSANSINI ALDI

Nükleer Düzenleme Kurumu, Akkuyu Nükleer A. Ş. adına Akkuyu Nükleer Güç Santralinin (NGS) 4’üncü güç ünitesi için inşaat lisansının verilmesini onayladı. Lisansın düzenlenmesi, nükleer güvenlik açısından önemli olan tesisler de dahil olmak üzere ünitedeki tüm inşaat ve montaj işlerinin yapılmasına olanak sağlıyor.

İnşaat lisansının alınması için gerekli başvuru belgeleri, 12 Mayıs 2020 tarihinde Nükleer Düzenleme Kurumuna (NDK) sunulmuştu. Akkuyu Nükleer A.Ş., inşaat lisansı başvurusu kapsamında Ön Güvenlik Analizi Raporunu (ÖGAR), Olasılıklı Güvenlik Analizini ve ayrıca güç ünitesinin güvenliğini ve güvenilirliğini doğrulayan bir dizi belgeyi NDK’ya ibraz etmişti.

Başvuru belgelerinin incelenmesi sonucunda NDK tarafından verilen karar ile Akkuyu NGS’nin 4’üncü ünitesine inşaat lisansının verilmesi uygun bulundu. Bu lisans, 4’üncü ünitenin reaktör ve türbin adaları gibi nükleer güvenlik kapsamında yer alan tüm bina ve yapılarının inşaatına başlanmasını mümkün kılıyor.

“Projemiz için çok önemli bir aşama”

Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “4’üncü güç ünitesinin yapımı için inşaat lisansının alınması, projemiz için çok önemli bir aşamadır. Öncelikle bu önemli belgenin elde edilmesinde emeği geçen tüm Türk ve Rus meslektaşlarıma içtenlikle teşekkür etmek istiyorum. 4’üncü güç ünitesinin yapımına ilişkin lisansın alınmasıyla birlikte, 4 üniteli nükleer santralimizin inşaatına ilişkin lisanslama sürecini tamamlayarak Nükleer Düzenleme Kurumundan Türk meslektaşlarımızın değerlendirmeleri sonucunda projemizin güvenliğini, bütünlüğünü, geçerliliğini ve benzersizliğini doğruladık. Artık 4 güç ünitesinin tamamında çalışmalara başlamaya hazırız. Önümüzdeki yılın başında 4’üncü ünite nükleer ada binaları temel plakalarını inşa etmeye başlıyoruz” dedi.