"intermersin"

Mersin'in Haber Sitesi

MUZ ÜRETİCİDE 3 İLE 6 TL, MARKETLERDE 12 İLE 15 TL

Türkiye’de üretilen muzların yüzde 50’den fazlasının gerçekleştirildiği Mersin’de üreticiler tezgahtaki yüksek fiyata tepkili.

Türkiye’de üretilen muzların yüzde 50’den fazlasının gerçekleştirildiği Mersin’de üreticiler tezgahtaki yüksek fiyata tepkili. Kendilerinden birinci kalite muzun 6 liradan, ikinci kalite muzun 3 liradan alındığını belirten üreticiler muzun kilogramının tezgaha 12 ile 16 liradan ulaşması nedeniyle vatandaşın ucuza alamadığını dile getirdi.

Ülke genelinde bir çok üründe olduğu gibi muz da kabzımalların devrede olması nedeniyle vatandaşa pahalı ulaşıyor. Özellikle üretimin yüzde 50’den fazlasının gerçekleştirildiği Mersin’de muzun yoğun hasat dönemi başladı. Hasadın yoğun olması nedeniyle 15 gün öncesine kadar 8 TL’den satış yapan üreticilerin ürünleri 6 TL’den alıcı buluyor. Birinci kalite muzu 6 TL’ye satan üreticiler ikinci kalite muzu ise 3 TL’den aracılara veriyor. Paketlenip sarartılan muzlar ise daha sonra piyasaya sürülüyor. Ancak üretimin yapıldığı Mersin’de bile marketlerde muz kalite ayrımı yapılmaksızın 12 ile 16 TL arasında satılıyor. Üreticiler, tezgahtaki yüksek fiyatın tüketimi olumsuz etkilediğini bu sebeple de zamanla piyasanın dengesinin bozduğunu kaydetti. Bazı üreticiler ise hem üreticilerin hem de tüketicilerin mağdur olmayacağı alımda ve satımda sabit fiyat uygulaması yapılmasını istiyor. Çevre iller başta olmak üzere İstanbul, Bursa, Ankara, Diyarbakır ve Gaziantep gibi kentlere gönderilen muzun 3 katı fazlasına vatandaşa satılması ise dikkat çekiyor.