"intermersin"

Mersin'in Haber Sitesi

KUVAYİ MİLLİYE KARARGAHI, MERSİN’İN KURTULUŞUNUN 100. YIL DÖNÜMÜNDE AÇILDI

Mersin’in merkez ilçe Toroslar Belediyesinin Buluklu Mahallesinde hayata geçirdiği Kuvayi Milliye Karargahı, Mersin’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümünde açıldı.

Açılışa, Mersin Valisi Ali İhsan Su, Toroslar Kaymakamı İbrahim Çenet, Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, Mersin Emniyet Müdürü Mehmet Aslan, belediye meclis üyeleri, STK temsilcileri, mahalle muhtarları, şehit yakınları ve vatandaşlar katıldı.

Toroslar Belediyesi halk oyunları ekibinin gösterisi ile başlayan program, saygı duruşu, İstiklal Marşı ve duaların okunmasıyla devam etti. Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, kent tarihini gün yüzüne çıkarmanın ve bu binayı 3 Ocak Zaferinin 100. yılında açmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Yılmaz, “100 yıl önce 30 Ekim 1918’de Mondros Mütarekesi’nin imzalanmasından sonra 17 Aralık 1918’de İngilizler, 1 Ocak 1919’da Fransızlar Mersin Limanına, iskelelere yanaşıp önce Mersin’i, daha sonra bölgedeki diğer şehirleri tek tek işgal ettiler. Bu işgal sırasında zaten daha önceden de bölgede terör estiren, zulüm eden Ermeni çeteleri de Fransız üniforması giydiler ve bölge insanına zulüm etmeye başladılar. Çavuşlu mezarlığımızda Ermeni çeteleri tarafından Çavuşlu’da kör eşinin yanında şehit edilen Ümmü Teyzemizi rahmetle, minnetle andık. Hem bu olay işgalcilerin milletimize, vatanımıza, namusumuza uzattığı eli ortaya koyması açısından önemli, hem de bugün burada hep beraber yaptığımız açılış; milli iradenin bu zulme, haksızlığa, adaletsizliğe karşı ortak hareket etme gücünün sembolüdür” dedi.