"intermersin"

Mersin'in Haber Sitesi

LİMONUN BAŞKENTİNDE YOĞUN HASAT DÖNEMİ

Türkiye’nin limon başkenti konumunda olan ve 60 ülkeye limon ihracatı yapılan Mersin’in Erdemli ilçesinde yoğun hasat dönemi yağışların geçmesiyle tekrar başladı.
Türkiye’nin limon başkenti konumunda olan ve 60 ülkeye limon ihracatı yapılan Mersin’in Erdemli ilçesinde yoğun hasat dönemi yağışların geçmesiyle tekrar başladı. Tarlada kilogram fiyatı 3 liraya yaklaşan limon hasadında çalışan işçiler Erdemli Belediyesi’nin mobil ekibiyle ulaştırılan çorba ile mesaiye başlayarak gün boyu ter döküyor.
Ülke genelinde tüketilen limonun yüzde 80’inin karşılandığı Mersin’de, “Kütdiken ve Lamas” limonunda hasat yağışlı havanın yerini güneşe bırakması ile en yoğun dönemine geçti. Limonun başkenti olarak bilinen her 3 limondan 2’sinin üretildiği Erdemli’de de bahçelerde günlük 140 ile 160 TL arasında yevmiyeye çalışan işçiler, tek tek kestikleri limonları özenle küfelerle taşıyıp kasalara dolduruyor. Ardından ayrıştırılıp kasalarla sudan geçirilen limonlar kamyonetlerle soğuk hava depolarına taşınıyor. 60 ülkeye ihracatı yapılan limonların hasadında çalışan bir çok işçiye mesaiye başlamadan önce Erdemli Belediyesi’ne bağlı mobil ekipler çorba ve kahvaltılık ulaştırarak örnek bir çalışma yapıyor. Daha önce 2 liranın altında giden yataklık (depo) limonun fiyatı bahçelerde 2 lira 70 kuruş ile 3 lira arasında alıcı bulmaya başladı.