"intermersin"

Mersin'in Haber Sitesi

“ATOMEXPO 2022″ BAŞLADI

Rusya’nın Soçi kentinde bu yıl 12’ncisi düzenlenen uluslararası nükleer enerji fuarı “Atomexpo 2022″ başladı. Sirius Blim ve Sanat Parkı’nda başlayan fuara, dünyada nükleer enerji alanında faaliyet gösteren önemli şirketlerin temsilcileri ve uzmanları olmak üzere 75 farklı ülkeden 4 binin üzerinde ziyaretçinin katılım sağlması bekleniyor. Nükleer enerjide yeni dönemin değerlendirileceği Atomexpo 2022’de sektördeki son teknolojik gelişmeler, finansman ve dijitalleşme konuları ele alınıcak.
Nükleer Enerji ve Tabiii Kaynaklar Bakanlığı Uluslararası Projeler Genel Müdürü Afşin Burak Bostancı “Küresel Enerji Dönüşümünü Desteklemek İçin ‘Yeşil Finansman’ başlığıyla düzenlenen oturuma konuşmacı olarak katıldı. Bostancı, yeşil enejinin Türkiye’deki önemini vurgulayarak hızlı bir şekilde yeşil enerjiye dönüşümü Türkiye’de sağlayacaklarını belirtti.
“YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINA DÖNÜŞÜMÜ OLDUKÇA ÖNEMSİYORUZ”
Yenilenebilir enerjinin temelde uzun vadeli bir süreç olmakla birlikte dönüşüm için kısa ve uzun vadeli stratejilerin belirlenmesi gerektiğini belirten Bostancı, Türkiye’nin 2053 yılına ilişkin belirlediği sıfır emisyon hedefinden bahsetti. Enerji üretiminde doğalgaz bağımlılığı yüksek olan Türkiye’nin bu alanda ne yapması gerektiğini bildiğinin altını çizen Afşin Burak Bostancı, enerji tedarikinde yenilenebilir enerjinin payının giderek arttığını vurguladı.
Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerjinin depolanabilmesi halinde yeşil dönüşümün daha kolay olacağının altını çizen Bostancı, bu alanda da ciddi yatırıma ihtiyaç olduğunu anlattı.
Türkiye’nin nükleer enerji alanında attığı adımlardan da bahseden Bostancı, Akkuyu Nükleer Güç Santralinin bu alanda önemli bir yapı olduğunu dile getirdi.
Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unu karşılayacağını vurgulayan Bostancı, “Böylece yılda 40 milyon ton, 60 yılda ise 2,4 milyar ton karbon salımı engellenecek.” dedi.
Bostancı bankaların da 2011 yılından bu yana yeşil enerjiye dönük finansman sağladığını aktarırken bu alanda yatırımcılar için de cazip bir pazar bulunduğunu ifade etti.
Yeşil enerjinin finansmanıyla ilgili oturumun ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alpaslan Bayraktar’ın da katıldığı ATOMEXPO 2022’nin resmi açılış töreni gerçekleştirildi.
“TEDARIK ZINCIRINDEKI ZORLUKLAR AŞILDI”
Rosatom Genel Müdürü Alexey Likhachev açılışta yaptığı konuşmada, dünyanın son 3 yılda çok zor şeyler yaşadığını belirtirken, bunda özellikle pandeminin de etkisi olduğunu anlattı. Her şeye rağmen tedarik zincirindeki zorlukların aşıldığını söyleyen Likhachev,
“Ama iyi haberlerimiz de var. 3 sene boyunca nükleer sektör de gelişti. Dünyada nükleer ünite sayısı arttı. Umarım bu forum nükleer enerjide önemli bir yer tutacak” ifadelerini kullandı.
Açılışın ardından düzenlenen genel oturumda da bir konuşma yapan Likachev, “Bizim için önemli olan, küresel nükleer yaklaşımını hisseden ülkeler var” derken, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkelerin ilerde yapılacak santrallerle ilgili kendileriyle görüşme yaptığını aktardı.
Açılış konuşmalarının ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alpaslan Bayraktar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdürü Afşin Burak Bostancı ve Rasatom Genel Müdürü Alexey Likhachev ile protokol üyeleri fuaye alanındaki stantları gezdi.
Stand ziyaretlerinin hemen ardından forum kapsamında “Nükleer Bahar Sürdürülebilir Bir Gelecek Yaratmak” oturumuna geçildi.
AKKUYU HATIRASI
Nüklerer enerjinin çeşitli similasyonlar ile anlatıldığı stantların yer aldığı fuaye alanında Mersin’de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali AŞ tarafından kurulan stant katılımcılardan yoğun ilgi gördü. Stantta Türk kültürüne Osmanlı padişahları döneminden gelen Türk Kahvesi Türk lokumu eşliğinde ziyaretçilere dağıtıldı. Öte yandan Akkuyu NGS’nin yapımının devam ettiği bölgedeki yörük kültürünü anlatan şark köşesi ve narenciye fidanlarının bulunduğu standta ise büyük beğeni toplarken çok sayıda ziyeretçi fotoğraf karesine konu oldu