"intermersin"

Mersin'in Haber Sitesi

MERSİN’DE ’TURUNÇGİL ÇALIŞTAYI’ DÜZENLENDİ

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Türkiye’nin yaklaşık 1.9 milyon ton ihracat ile dünya narenciye ihracatında ikinci sırada yer aldığını belirterek, “İlimiz, toplam 1 milyon 661 bin 486 ton narenciye üretimi ile Türkiye’de 2. sıradadır” dedi.
Mersin’de Tarım ve Orman Bakanlığının himaye ve destekleri ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinasyonunda, AKİB, MTSO, Mersin Ticaret Borsası ve Ulusal Turunçgil Konseyi’nin iş birliğinde, ’Üretim Planlamasında Turunçgil Yol Haritası’ temalı ’Turunçgil Çalıştayı’ düzenlendi.

Programda konuşan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, toplantıda narenciye ürünlerinin üretim planlaması, ihracat imkanlarının genişletilmesi, katma değerinin artırılması, pazara uygun tür ve çeşit kompozisyonun oluşturulması, turunçgillerde ıslah, yeni çeşitler, iklim değişikliği, sürdürülebilir üretim, iyi tarım uygulamaları, üretimde kayıtlılık ve izlenebilirlik, tüketim alışkanlıkları ve geliştirilmesi, işleme sanayi, lojistik ve soğuk zincir uygulamaları, markalaşma ve tanıtım gibi pek çok hususun değerlendirileceğini söyledi.

Konuşmasında tarımın insan hayatı için önemini vurgulayan Vali Pehlivan, “Tarım, her günümüzde, her anımızda var olan, var olması gereken bir olgudur. Hayat devam ettiği sürece, dünyada yaşam devam ettiği sürece de var olacaktır. Tarım, insanlık tarihi kadar eski ve geleceği kadar da baki olacak bir sektör. Tabii bu sektörün önemini ifade etmek, bunun farkında olmak işin bir boyutu. Bununla birlikte önemine uygun adımları atmak, bu öneme uygun şekilde geleceği planlamak da bir diğer önemli husustur. Tarımda insanoğlu, ilk insandan bugüne kadar özellikle de geleneksel metotlarla bu sektörü bir şekilde ayakta tutmuştur. Geleneksel tarımda belli başlı hususlardan bahsederken artık çok daha değişik alt başlıklardan bahsediyoruz. Tarımda artık yapay zekadan, akıllı, iyi tarım uygulamalarından, Ar-Ge ve dijitalleşmeden bahsediyoruz. Bir dönem ekstansif tarımdan entansif tarıma geçişten bahsederken, artık bilgisayar teknolojilerinden, bilişim teknolojisi üzerinden tarımda nasıl faydalanırız bundan bahsediyoruz. Tarım sektörüne birçok yeni kavram dahil olmuştur” diye konuştu.