TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, eğitimden sanayide yeşil dönüşüme, kümelenmeden dijitalleşmeye kadar birçok alanda Mersin’i geleceğe taşıyacak hamlelerin belirlendiğini belirterek, bu vizyoner girişimlerinden dolayı Mersin Ticaret ve Saayi Odası (MTSO) Başkanı Hakan Sefa Çakır nezdinde tüm yönetim kurulu üyelerini, meclis üyelerini ve çalışanları tebrik etti.
Dünya Odalar Federasyonu ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, MTSO Meclis üyeleriyle buluştu. Mersin temaslarında kentteki oda ve borsaların desteğiyle yapımı tamamlanan Tarsus Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Yenişehir TOBB Ortaokulu’nun açılışlarını da gerçekleştiren Hisarcıklıoğlu, ardından Mersin Valisi Atilla Toros’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Hisarcıklıoğlu daha sonra MTSO meclis üyeleriyle bir araya geldi.
Konuşmasına Mersin’e ilişkin değerlendirmelerle başlayan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Mersin’deki tüm oda ve borsa başkanları müthiş çalışıyor. Buna Ankara’da şahit olan bir kardeşinizim. Tüm dünyadaki odaların başkanı olarak şunu da söylemeliyim ki Londra’da, Paris’teki oda ve borsalarda ne hizmet veriliyorsa Mersin’de de aynı standartta hizmet veriliyor” dedi. TEPAV ile birlikte Mersin’in geleceği için çalışma yürütüldüğünü de kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Mersin’de eğitimden sanayi kümelenmesine, dış ticaret eksenini genişletmekten yeşil dönüşüme kadar birçok alanda kenti geleceğe taşıyacak hamleler belirlenmiş. Bu vizyoner girişimlerinden dolayı Başkan Çakır’ı, yönetimini, meclisi ve çalışanlarını kutluyorum” diye konuştu.
Ekonomik değerlendirmeler de yapan Hisarcıklıoğlu, üyelerden gelen talepler doğrultusunda Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) yeni bir kredi paketi üzerinde çalıştığını söyledi. Başkan Hisarcıklıoğlu, “Onay süreçleri tamamlanınca oda ve borsa başkanlarımıza duyuracağız” şeklinde konuştu.
Konuşmasına Çukurova Bölgesinin son günlerde yaşadığı tarihi soğuğa dikkat çekerek başlayan MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır, Anamur’dan İskenderun’a meyve ağaçları ve seralarda büyük hasar oluştuğunu belirtip, üreticilerin üretime devam etmesi için gerekli girişimlerde bulunduklarını söyledi. Ardından kent ekonomisine ilişkin değerlendirmeler yapan Çakır, Mersin’in sahip olduğu ekonomik çeşitlilikle çok kimlikli bir yapıya sahip olduğunu hatırlattı. Mevcut büyüme vizyonuyla sektörlerde kümelenme ve verimliliğe odaklandıklarına dikkat çeken Çakır, başta sanayi olmak üzere tüm sektörlerde yeşil dönüşüm, dijital ekonomi ve ihracata odaklandıklarını söyledi.
Mersin’in 7 kıtada 184 ülkeye ihracat yaptığını, geçtiğimiz yıl 10 milyar doların üzerindeki ihracatıyla Türkiye’nin en çok ihracat yapan 7’inci kenti konumuna ulaştığını kaydeden Çakır şunları söyledi:
“Mersin olarak Türkiye’de ilkleri hayata geçiren bir iş dünyası olduk. Türkiye’nin, kendine ait limanı olan, ilk serbest bölgesini kurduk. Kalkınma ajanslarının kurulmasına öncülük yaptık. Türkiye’nin ilk Tarım Teknoparkı, Mersin Agropark’ı kurduk. Mersin Agropark’ta şimdiden, küresel iklim değişikliğine hazırlık anlamında, narenciyeye alternatif yeni ürün deseni çalışmalarına odaklandık. Türkiye’nin, dijital alt yapısı en güçlü odalarından biriyiz. İlk adımlarını, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak attığımız ve sizin de büyük desteğinizle, Merkezi Sicil Sistemi- MERSİS’in Türkiye’ye yayılmasında bir parçamız olmasından dolayı gurur duyuyoruz. Ayağı yere basan, üyemize ve topluma dokunan, sayısız projelerimizle kentimize ve ülkemize katkı vermeye çalıştık.”
İlçe odalarla birlikte aldıkları ortak kararla, ayrıca Mersin OSB, Tarsus OSB ve TÜİOSB ile sanayicilerin destekleriyle birlikte ayrışmadan 139 yılın bilgi birikimiyle Mersin’e ve ülkeye hizmete devam edeceklerini kaydeden Çakır, “Ayrılıkta azap, birlikte rahmet vardır” diyerek sözlerini tamamladı.