"intermersin"

Mersin'in Haber Sitesi

9 BİN YILLIK YUMUKTEPE HÖYÜĞÜ, AÇIK HAVA MÜZESİNE DÖNÜYOR

Mersin’de geçmişi 9 bin yıl öncesine dayanan ve 86 yıl önce kazı çalışmaları başlanan Yumuktepe Höyüğü’nün açık hava müzesi olması için çalışmalar başladı.

Mersin’de geçmişi 9 bin yıl öncesine dayanan ve 86 yıl önce kazı çalışmaları başlanan Yumuktepe Höyüğü’nün açık hava müzesi olması için çalışmalar başladı. Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından çevre düzenlenmesi yapılan höyüğün, çalışmalar bittiğinde turizme açılacağı kaydedildi.

M.Ö. 7 binli yıllarda Neolitik Çağda yerleşim yeri olan Mersin’in merkez Toroslar ilçesindeki Yumuktepe Höyüğü’nde, yeni bir aşamaya geçildi. Höyükte ilk kazılar 1937 yılında İngiliz arkeolog John Garstang tarafından başlanılırken, bugüne kadar yapılan çalışmalarda höyüğün 33 yerleşim katına sahip olduğu tespit edildi. Son olarak Prof. Dr. Giulio Palumbi başkanlığında yapılan kazılarda, neolitik ve kalkolitik dönemlerle ilgili çalışmalar yürütülmüştü. 2021 yılında höyüğün açık hava müzesi olmasıyla ilgili kurul kararı çıkarken, pandemi dolayısıyla çalışmalar bir süre yürütülemedi. Daha sonra müzeyle ilgili Mersin Büyükşehir Belediyesi çevre düzenlemesine başladı. Devam eden çalışmaların bittiğinde halkın gezmesi için bölgenin ziyarete açılacağı belirtildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de yapılan çalışmaları yerinde inceleyerek, yetkililerden bilgi aldı.